BMW Group koopt het Duitse Alpina

Het Duitse Alpina wordt na 57 jaar zelfstandigheid opgekocht door BMW Group. Het kleine Duitse merk bouwt sportieve BMW’s met een luxer en comfortabeler randje dan de M-modellen van BMW zelf. Daarnaast voert het bedrijf ook ontwikkelingswerk uit voor BMW.

De BMW Group bestaat uit drie merken: BMW, Mini en Rolls-Royce. En daar komt binnenkort dus Alpina bij. Het bedrag BMW heeft neergeteld om Alpina over te nemen, is onbekend. De reden voor de overname wel. Volgens Alpina is het in deze tijd van elektrische aandrijving en steeds maar strenger wordende milieueisen erg lastig om mee te komen als kleine fabrikant.

Overgang naar elektrisch is lastig

Op de eerste plaats ontbreekt het Alpina aan budget om de nodige investeringen te doen. Grotere fabrikanten spenderen tientallen miljarden aan de transitie, daar kan het kleine bedrijf niet aan tippen. Ten tweede is het de vraag wat het sportieve merk met zijn modellengamma zou moeten doen. De Alpina B3, B5, B7 en B8 zijn allemaal voorzien van zescilinder- en V8-motoren.

Sportieve varianten van BMW-modellen

De Alpina B3 is gebaseerd op de BMW 3-serie, de B5 op de 5-serie, enzovoort. Van zowel de B3 en B5 is ook een dieselvariant: de D3 S en D5 S. Verder levert Alpina drie suv’s: de XD3, XD4  en XB7. De eerste twee zijn gebaseerd op de BMW X3 en X4 en hebben een dieselmotor. De XB7 is een superkrachtige BMW X7 met V8-motor.

Tot december 2025 weinig verandering

Wat er met Alpina gaat gebeuren nu BMW er de scepter zwaait, is deels duidelijk. Tot december 2025 verandert er weinig: de huidige modellen van Alpina blijven gewoon in de verkoop en er komen zelfs nieuwe modellen bij. Wat de situatie daarna gaat gebeuren, is nog onbekend. BMW heeft wel aangegeven nieuwe banen te zoeken voor Alpina-medewerkers die vanaf 2026 niet meer nodig zijn.