BMW haalt de productie van Mini weg bij VDL Nedcar

BMW heeft besloten vanaf 2023 de productie van Mini’s bij VDL Nedcar stop te zetten. Het staken van de productie betekent dat de fabriek vanaf 2023 zonder werk zit. Het bedrijf moet nu hard op zoek moet gaan naar nieuwe opdrachtgevers, want als er geen nieuwe opdrachtgever wordt gevonden staan er duizenden banen op de tocht.

Oorzaak

Het weghalen van de opdracht bij VDL Nedcar komt door de mondiale dip in de automarkt. Er is niet alleen een verschuiving naar elektrische voertuigen gemaakt, ook onzekerheden in de handel en de coronapandemie zorgden voor een terugval in de traditionele autohandel.

Vakbonden

Vakbonden spreken van een dramatische ontwikkeling en een enorme klap. Ook geven zij aan dat veel toeleveranciers van Nedcar in de problemen kunnen komen als de productie wordt gestaakt.

Kabinet

Het kabinet wil VDL Nedcar helpen bij het zoeken van een nieuwe klant. Zij zien namelijk dat het besluit voor een harde klap bij de werknemers heeft gezorgd. Nu een nieuwe klant van levensbelang is geworden voor de onderneming, biedt het kabinet aan investeringsagentschap Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) in te zetten, evenals ambassades en consulaten.