5 tips voor rijden bij gladheid

1. Trek rustig op

Trek met beleid op wanneer u wilt wegrijden. Het kan zijn dat uw banden door gladheid moeite hebben om grip te vinden. Optrekken vanuit de tweede versnelling kan uitkomst bieden. Geef in ieder geval weinig gas en laat de koppeling rustig opkomen. Stuur daarnaast gelijkmatig, rem niet abrupt en stuur bochten niet te scherp in.

2. Kijk ver vooruit

Genoeg afstand houden en ver vooruitkijken is natuurlijk altijd belangrijk, maar al helemaal bij gladheid en slecht zicht door sneeuw. Vooruitkijken geeft u meer tijd om te reageren op een onverwachte situatie. Als u goed vooruit kijkt, ziet u bijvoorbeeld al ruim op tijd dat u een file in rijdt of een stilstaand voertuig nadert.

3. Houd afstand

Als gladheid optreedt, wordt uw remweg automatisch langer. Het is daarom van belang dat u voldoende afstand houdt op uw voorganger. Meer dan normaal! Vuistregel: halveer je snelheid en verdubbel de afstand tot je voorganger. Deze extra meters heeft u op een gladde weg echt nodig om te reageren op bepaalde situaties. Bij invoegen geldt hetzelfde. Neem de tijd en de ruimte om rustig, met gepaste snelheid in te voegen.

4. Rem hard

Als u een noodstop moet maken, dan wilt u dat het ABS (antiblokkeersysteem) optimaal functioneert. De auto remt dan maximaal af zonder dat de wielen blokkeren en u kunt blijven sturen. ABS werkt alleen bij maximale remdruk, oftewel als je het rempedaal tot op de bodem blijft intrappen. Rem dus niet ‘pompend’, maar trap de rem gewoon stevig in. Het rempedaal kan onder uw voet beginnen te trillen of rare geluiden maken, schrik daar niet van.

5. Rijd over hoofdwegen

Een andere belangrijke tip voor rijden met gladheid: gebruik de hoofdwegen. Op deze wegen wordt namelijk preventief zout gestrooid. Hierdoor wordt de weg minder snel glad en ontdooid bestaande sneeuw of ijzel weer. Besluit u om toch om af te wijken van de hoofdwegen, doe dit dan extra rustig en gecontroleerd.