Waarom winterbanden?

De temperaturen in Nederland zijn inmiddels gedaald tot onder de 7°C. Tijd voor winterbanden dus! Met behulp van het speciale profiel en de rubbersamenstelling van winterbanden, heeft u meer grip op de weg en heeft u een kortere remweg.

Weinig bandenwissels

Doordat er nauwelijks wintersportvakanties zijn gepland en de weersomstandigheden vrij goed zijn, raakt de bandenwissel een beetje in de vergetelheid. Ook de toenemende populariteit van vierseizoenenbanden speelt hierin een rol. November is normaal gesproken de maand waarin automobilisten schakelen van zomer- naar winterbanden, maar tot op heden is dat bijna niet gebeurd. Toch maken winterbanden het rijden wel degelijk veiliger.

Stabiele wegligging

Het contact tussen het rubber van de banden en de weg moet zorgen voor grip en dus een stabiele wegligging. Op natte en gladde wegen kunnen zomerbanden die grip namelijk niet realiseren waar winterbanden dat wel kunnen. Het wordt dan ook aanbevolen om bij temperaturen van 7°C  en lager te rijden met winterbanden. Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht, maar in Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk bijvoorbeeld wel.

Verschil met zomerbanden

Het grootste verschil tussen zomer- en winterbanden zit hem in de rubbersamenstelling. Rubber wordt hard bij lagere temperaturen. Daarom hebben winterbanden een zachtere rubbersamenstelling zodat ze bij lagere temperaturen ook soepel blijven. In combinatie met een grover profiel moet dit zorgen voor meer grip en optimale prestatie onder winterse weersomstandigheden. De remweg neemt bijvoorbeeld aanzienlijk af bij het gebruik van winterbanden ten opzichte van zomerbanden.