Herfst: blijf gefocust op de weg

In de herfst kan het weer snel omslaan waardoor er gevaarlijke situaties op de weg kunnen ontstaan. Hevige regen- of hagelbuien, harde windstoten, gladheid, mist of laagstaande zon kunnen in deze periode van het jaar voor problemen zorgen in het verkeer. Het is daarom essentieel om gefocust te blijven achter het stuur en om goed voorbereid in de auto te stappen.

Tips

Wij hebben voor u een aantal tips om de herfst schadevrij en veilig door te komen:

Goed zicht

Naast een laagstaande zon is er nog een andere factor die het zicht kan beïnvloeden. In de herfst zijn de dagen namelijk korter, waardoor u zowel ‘s ochtends als in de avonduren langer in het donker rijdt. Zorg dat u beschikt over een zonnebril of een nachtbril als uw zicht niet optimaal is.

Beslagen autoruiten kunnen uw zicht ook beperken en worden bovendien bestraft met een boete. Rijd niet verder en zet uw airconditioning aan.

Droge schoenzolen

Maak uw schoenzolen droog voordat u gaat rijden. Met natte, gladde schoenzolen kunt u sneller van de pedalen glijden en daardoor gevaarlijke situaties of zelfs ongelukken veroorzaken.

Verlichting

Omdat ook het zicht van andere weggebruikers kan worden belemmerd door het weer, is het van belang dat uw verlichting goed functioneert. Controleer dus of dat het geval is en zet uw verlichting ook overdag aan.

Herfstklaar

Check of uw bandenspanning en -profiel in orde zijn om het risico op slippen of aquaplaning te verkleinen. Ook de ruitenwissers en ruitenwisservloeistof zijn belangrijk. Zorg dat de ruitenwissers goed werken en geen strepen achterlaten. Vul de vloeistof tijdig bij. En check of de accu nog goed werkt, want u wilt natuurlijk niet langs de weg komen te staan met een lege accu.